به همت دفتر رسانه بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق علیه السلام (دیدبان) و با همکاری دانشکده فرهنگ و ارتباطات این دانشگاه، نشست بزرگداشت هنرمند متعهد و انقلابی مرحوم «فرج الله سلحشور»، در روز دوشنبه 17 اسفند ماه، با حضور حجه الاسلام بصیرسلحشور، فرزند مرحوم فرج الله سلحشور؛ دکتر محمدهادی همایون، رئیس دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادقعلیه السلام؛ جمال شورجه و منصور براهیمی، از دوستان صمیمی وهمکاران آن مرحوم و اجرای جناب آقای علی عبدالاحد از فارغ التحصیلان دانشگاه در سالن آیت الله مهدوی کنیره دانشگاه امام صادق علیه السلام در فضایی صمیمانه و با استقبال دانشجویان برگزار شد.
در ابتدای جلسه مهمانان به بیان نکاتی پیرامون شخصیت و ابعاد زندگی مرحوم سلحشور پرداختند.
حجه الاسلام بصیر سلحشور: سینمای یک مملکت اسلامی باید در خدمت اهداف اسلامی باشد.
حجه الاسلام بصیرسلحشور، فرزند مرحوم فرج الله سلحشور پس از طرح سابقه هنری این هنرمند متعهد با بیان اینکه نگاه مرحوم سلحشور به هنر فراتر از هنر برای سرگرمی بود گفت: «سینما را در نقطه اول به عنوان سرگرمی و عامل بزرگنمایی دنیا به کار بستهاند، اما آقای سلحشور میگفت سینمای یک مملکت اسلامی باید در خدمت اهداف اسلامی باشد، یعنی هنرمندان باید هنر حود را در جریان انتقال پیامهای خوب به جامعه بکار بندند.»
جمال شورجه: سلحشور پای منبر بزرگ شده بود، با قرآن مأنوس بود، بر روایات و معارف دینی مسلط بود. امروز واقعاً خلأ چنین فردی در جامعه هنری احساس می شود.
آقای شورجه، دوست صمیمی مرحوم سلحشور نیز سخنان خود را با بیان خاطراتی از آشنایی و همکاری با آن مرحوم از زمان راه اندازی حوزه هنری آغاز کرد و در ادامه گفت: «مرحوم سلحشور انسان خودساخته، پخته، فنی و هنری بود و هیج تفاخری نداشت و در حوزه هنری تلاش می کرد هرکاری که روی زمین مانده انجام دهد، حتی تالار اندیشه حوزه هنری با معماری و طراحی خود آقای سلحشور ساخته شد. ایشان پای منبر بزرگ شده بود، با قرآن مأنوس بود، بر روایات و معارف دینی مسلط بود و امروز واقعاً خلأ چنین فردی در جامعه هنری احساس می شود.
این کارگردان سینما با اشاره به دغدغه شدید مرحوم سلحشور در تربیت جوانان در فیلم سازی، برای نقش آفرینی در عرصه هنرانقلابی و اسلامی، گفت: «آقای سلحشور، تعدادی جوان علاقمند مذهبی و مقید که ذائقه های هنری دارند را تحت عنوان پروژه قصههای تبیان جمع کردند و به کمک آقای براهیمی که استاد فیلمنامه نویسی هستند شروع کردند به نگارش قصههای واقعی که در آن حکمت و عبرت الهی باشد. این الگو قصه نویسی را هم از آیه آخر سوره یوسف استخراج کرده بودند. این سیر تربیتی را از طرح و ایده تا رساندن به فیلمنامه و فیلم دنبال کردند و از آبروی خود برای این جوانان خرج کردند و نتیجه آن زحمات این شده است که تا الآن حدود40 قسمت 45 دقیقهای از دل این پروژه آماده شده است.»
منصور براهیمی: من از سلحشور یاد گرفتم که آنچه ما را از دامهای اندیشه و خطای فکر نجات می دهد ایمان است.
استاد منصور براهیمی نیز که از همراهان آقای سلحشور و از نویسندگان مجموعههای یوسف پیامبر و حضرت موسی هستند پس از بیان سوابق همکاری و دغدغههای آقای سلحشور، گفت: «چیزی که من از ایشان یادگرفتهام این است که همهی حوزهها را با اندیشه و نظریه نمیتوان پیش برد، علم و اندیشه هم میتواند دامهایی داشته باشد و آنچه که ما را از دامهای اندیشه و خطای فکر نجات می دهد ایمان است.»
در ادامه جلسه با توجه به دغدغه آقای سلحشور برای ساخت فیلم موسی موضوع ساخت این فیلم بیشتر برجسته شد.
حجه الاسلام بصیر سلحشور: جمهوری اسلامی امروز درمورد ساختن پروژه موسی انتخاب ندارد بلکه مجبور است که بسازد.
حجهالاسلام بصیرسلحشور در بیان دل مشغولی اصلی مرحوم سلحشور در اواخر عمر خود به پروژه فیلم حضرت موسی اشاره کرد و گفت: «پس از پروژه مردان آنجلس مقام معظم رهبری به آقای سلحشور گفتند که چرا فیلم حضرت موسی را نمیسازید؟، آقای سلحشور در آن زمان تحقیق برای فیلم یوسف را آغاز کرده بودند و به خاطر توصیه رهبری گفتند که ما موسی را شروع میکنیم، اما موسی به خاطر بعضی مسائل و بعضی کارشکنیها تعطیل شد و ایشان همان پروژه یوسف را ادامه دادند و تمام کردند. بعد از اتمام یوسف به طور جدی فیلم موسی را پیگیری کردند. این پروژه طی شش سال و به همراه تحقیقات دقیق، در نهایت به فیلمنامه رسید و با چندین بار بازنویسی و اصلاح، فیلمنامه هم اکنون آماده شده است. داستان حضرت موسی حدود یک هفتم قرآن است و در قرآن هیج موضوعی به اندازه بنی اسرائیل مورد تأکید قرار نگرفته است. پس جمهوری اسلامی، امروز درمورد ساختن پروژه موسی انتخاب ندارد بلکه مجبور است که بسازد.»
دکتر محمدهادی همایون: همرزمان آقای سلحشور در رسانه ها اعلام کنند که ما هم قسم شدهایم که پروژه موسی به اتمام برسد.
دکتر همایون با بیان اهمیت پرداختن به داستان انبیاء با اشاره به نقش تصویر سازی پیامبر در سینمای هالیوود گفت: «در غرب، یکی از جدیترین کارهایی که از همان اوایل بر ضد دین انجام دادهاند تصویرسازی انبیاء بود. پرداختن به تاریخ پیامبران، راه آن نوع تمدنی که میخواستند بسازند را به گونه ای هموار کرده است که دیگر مفاهیمی که نیاز داشتند درجامعه نهادینه کنند، روی آن سوار شده است. یک دورهای ما شاهد کاهش این نوع فیلمها بودیم، اما الآن میبینیم که دوباره فیلمهای تاریخ انبیا در حال ساخته شدن است. دوباره نوح می سازند. دوباه موسی می سازند و این نشان میدهد که احتمالاً ما با انقلاب اسلامی کاری کردهایم که آن ها دوباره نیاز پیدا کردهاند که آن تصویر را بازسازی کنند. این نشان میدهدکه ما در یک جنگ واقعی و بزرگ و عمیق و تا حدی پنهان قرار داریم.»
رئیس دانشکده فرهنگ وارتباطات دانشگاه امام صادقعلیه السلام در پایان سخنان خود با اشاره به اهمیت پروژه حضرت موسی در ارکان اعتقادی و سیاسی انقلاب اسلامی گفت: «من از هنرمندانی مثل آقای شورجه، آقای براهیمی، آقای بحرانی –که درجمع ما حضور ندارند- و دیگر همسنگران آقای سلحشور خواهش میکنم که پروژه موسی را ادامه دهند و همرزمان آقای سلحشور در رسانهها اعلام کنند که ما هم قسم شدهایم که این پروژه به اتمام برسد.
در اثناء جلسه نیز کارشناس مجری محترم جناب آقای علی عبدالاحد، با قرائت بخش هایی از مصاحبه های مرحوم سلحشور در باره هنر و سینمای اسلامی به ابعاد پنهان اندیشه این هنرمند برجسته اشاره کردند و در انتهای مراسم مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق علیه السلام با اهدای تندیس یادبود مراسم بزرگداشت مرحوم فرج الله سلحشور از مهمانان محترم تقدیر کرد.
گزارش تصویری: